DEN HAAG - Formateur Jan Peter Balkenende ontvangt dinsdagmiddag de fractievoorzitters Maxime Verhagen (CDA), Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) om te praten over de invulling van de kabinetsposten.

Maandag bereikten de drie partijen een akkoord over de zetelverdeling in het nieuwe kabinet. Het CDA krijgt acht ministers en vier staatssecretarissen, de PvdA zes ministers en zes staatssecretarissen en de ChristenUnie twee ministers en een staatssecretaris.

Naar verwachting begint formateur Balkenende dinsdag nog met het ontvangen van de eerste kandidaten voor zijn kabinet, waarschijnlijk de vicepremiers Bos (Financiën, PvdA) en Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie).

Tot begin volgende week gaat Balkenende daarmee verder om op 22 of 23 februari zijn kabinet te kunnen laten beëdigen. Wel gaan voor het PvdA-congres van zaterdag alle beoogde PvdA-bewindslieden bij de formateur langs. De PvdA-achterban wil zich tijdens dat congres uitspreken over de inhoud van het regeerakkoord en de PvdA-bewindsliedenploeg.