KABUL - Britse NAVO-militairen hebben Taliban-strijders verdreven uit de omgeving van een belangrijke waterkrachtcentrale in het zuiden van Afghanistan. Met behulp van luchtsteun stelden honderden commando's en Afghaanse militairen de Kajaki-dam veilig, maakte de ISAF-missie dinsdag bekend.

Tijdens de operatie in het noorden van de provincie Helmand, die zondag begon, hebben de militairen circa zestig omheinde huizen doorzocht. Vanuit de gebouwen schoten de strengislamitische rebellen de laatste twee maanden geregeld mortiergranaten af.

Onder de NAVO- en Afghaanse militairen vielen geen slachtoffers. De gevechten zouden een twintigtal Taliban het leven hebben gekost, aldus de politie.

Ingenieurs

De operatie, bedoeld om de terugkeer van ingenieurs mogelijk te maken, duurt nog steeds voort. Uiteindelijk moeten de technici de strategisch belangrijke waterkrachtcentrale op volle kracht laten draaien.

Daardoor kunnen 1,8 miljoen mensen worden voorzien van elektriciteit.

Versterking

De gouverneur van Helmand stelde maandag dat zeker zevenhonderd Taliban-strijders onderweg waren van Pakistan naar Afghanistan om de opstandelingen bij de dam te versterken. NAVO-commandanten voorspellen dat de gevechten in oostelijk en zuidelijk Afghansitan de komende maanden met het smelten van de sneeuw zullen toenemen.

Vorig jaar was met ruim 4000 doden het bloedigste jaar in Afghanistan sinds de verdrijving van het Taliban-regime in 2001.