PEKING - Over de eerste stappen tot nucleaire ontwapening van Noord-Korea is een akkoord bereikt. In ruil voor de ontwapening krijgt Noord-Korea een miljoen ton brandstof. Dat hebben Chinese en Zuid-Koreaanse deelnemers aan het zeslandenoverleg in Peking dinsdag gezegd.

De Verenigde Staten halen het stalinistische land van de lijst met terroristische staten.

Noord-Korea zal de kernreactor van Yongbyon sluiten en internationale waarnemers toelaten om de ontmanteling van de belangrijke centrale te controleren.

Afspraken

Noord-Korea moet de eerste stappen in de ontwapening binnen 60 dagen nemen, staat in het akkoord. Daarna ontvangt het land 50.000 ton olie of economische hulp van vergelijkbare waarde. Verdere stappen in de ontmanteling van de kernfacaliteiten, inclusief een volledige opsomming van zijn plutonium, leveren Noord-Korea nog eens 950.000 ton brandstof op.

Aan het zeslandenoverleg nemen naast de twee Korea's en China ook Japan, de Verenigde Staten en Rusland deel. Het dinsdag bereikte akkoord is een uitwerking van de afspraken uit september 2005. De volgende gespreksronde begint 19 maart, zei de Chinese onderhandelaar.

Stroom

Noord-Korea schreeuwt om energie. Het akkoord van dinsdag zou het land grootschalig en structureel hulp bieden om de fabrieken te laten draaien en de lampen te laten branden.

Huishoudens in Noord-Korea hebben veelal maar een paar uur stroom per dag en fabrieken zijn sterk afhankelijk van generatoren om de veel voorkomende stroomstoringen op te vangen.

Miserabele staat

Kim Young-yoon, een Zuid-Koreaanse expert op het gebied van de energievoorziening in Noord-Korea, zei dinsdag dat de Noord-Koreaanse hoogspanningsleidingen in een miserabele staat verkeren. Wie nu meer stroom wil leveren aan het land zal daarom eerst de leidingen moeten vervangen, onderstreepte hij.