OTTAWA - De NAVO-missie in Afghanistan in haar huidige vorm heeft weinig kans van slagen, als niet "significant meer" militairen naar het Aziatische land worden gestuurd. Dit concludeert een commissie van de Canadese senaat in een maandag gepubliceerd rapport.

De NAVO heeft momenteel 35.000 militairen in Afghanistan, onder wie 2500 Canadezen in de provincie Kandahar, die grenst aan Uruzgan, waar Nederlandse militairen zitten.

In Kandahar zijn veel Talibanstrijders actief. Tot nu toe zijn er 44 Canadese militairen gesneuveld in Afghanistan. Als de NAVO niet meer troepen stuurt en de beschikbare middelen efficiënter inzet, moet Canada overwegen zijn mensen terug te trekken, aldus het rapport.

Moderne democratie

De Canadese senatoren achten het niet realistisch aan te nemen dat binnen de komende decennia in Afghanistan een "herkenbare moderne democratie" met voorzieningen voor de burgers kan worden opgebouwd.

De commissie is ook ontstemd over het feit dat sommige NAVO-landen beperkingen hebben opgelegd aan de flexibiliteit van hun troepen in Afghanistan. "Sommige van onze bondgenoten salueren veel, maar marcheren weinig", aldus het rapport.