PEKING - Bij de gesprekken over het Noord-Koreaanse atoomprogramma hebben de onderhandelaars van zes landen dinsdag (plaatselijke tijd) in Peking een doorbraak bereikt. Het akkoord moet echter nog worden goedgekeurd door de zes regeringen.

Dat hebben onderhandelaars van de zes landen dinsdag bekendgemaakt. Allen toonden zich tevreden met het resultaat, maar benadrukten dat het proces nog niet is afgerond.

Atoombommen

Noord-Korea moet het bezit van atoombommen afzweren en openheid van zaken geven over zijn nucleaire programma. In ruil daarvoor krijgt Pyongyang energieleveranties en normale diplomatieke betrekkingen.

Het stalinistische land zou zo'n 50.000 ton stookolie krijgen als het een kernreactor sluit en inspecties van het Internationaal Atoom- en Energieagentschap IAEA toelaat. In de eerste periode zou Pyongyang een miljoen ton stookolie kunnen ontvangen.

Japan

Volgens het Japanse persbureau Kyodo zijn Japan, VS, Rusland, China en Zuid-Korea overeengekomen de last van de steun aan Noord-Korea te delen. Het probleem van in de jaren zeventig en tachtig naar Noord-Korea ontvoerde Japanners dreigt echter nog roet in het eten te gooien.

Japan wil niet beginnen met steun aan Noord-Korea als er geen vooruitgang wordt geboekt inzake het ontvoeringsprobleem. De Japanse premier Shinzo Abe bevestigde de positie van zijn land dinsdag nogeens en verklaarde dat er vooralsnog geen vooruitging in de ontvoeringskwestie is geboekt.

Compromis

De Amerikaanse onderhandelaar Christopher Hill noemde dinsdag het bereikte compromis "uitstekend" en zei dat alle partijen water bij de wijn hebben gedaan. Maar ook Hill zei dat er nog een lange weg te gaan is en dat hiermee de onderhandelingen niet voorbij zijn.

John Bolton, de voormalige VS-ambassadeur bij de Verenigd Nateis noemde de overeenkomst tegenover de CNN "erg slecht" en zei dat hiermee de VN-sancties tegen Noord-Korea werden ondermijnd. "Iran hoeft alleen maar dit voorbeeld te volgen", aldus Bolton.

In september 2005 sloten de zes landen ook al een akkoord over het Noord-Koreaanse atoomprogramma. Maar die overeenkomst bleek na enkele maanden nutteloos, toen Pyongyang weigerde zich naar de bepalingen te schikken uit onvrede over niet aan het akkoord gerelateerde sancties van de Verenigde Staten. In oktober vorig jaar hield Noord-Korea voor het eerst een atoomtest.