SYDNEY/STEDUM - De erfenis van een overleden Nederlandse zaaddonor is volgende week de inzet van een rechtszaak bij het Australische Hooggerechtshof in Sydney. Drie kinderen die de donor heeft verwekt claimen op basis van hun genetische verwantschap een deel van de erfenis van de in 2001 overleden Nederlandse immigrant.

Zijn familie uit Groningen is maandag afgereisd naar Australië om dit te voorkomen. De rechtszaak dient 19 en 20 februari. De familie van zaaddonor Willem Wijma wordt vertegenwoordigd door een dochter van een van de echte kinderen van Wijma. Haar moeder Janna de Jager uit de Groningse plaats Stedum kan de zitting om medische redenen niet bijwonen.

Testament

Volgens De Jager hebben de 'onechte' kinderen na het overlijden van haar vader het hele huis overhoop gehaald op zoek naar geld en het testament van haar vader. Het getouwtrek over de erfenis duurt nu bijna vijf jaar.

"Ik weet niet wat voor juridische consequenties het kan hebben als zij deze zaak winnen", stelt De Jager. "Maar volgens mij worden zaaddonoren op deze manier vogelvrij verklaard. Zaadkinderen moeten geen misbruik kunnen maken van de integere intenties van hun donoren."