AMSTERDAM - Formateur Jan Peter Balkenende is maandag aan het einde van de middag gestart met zijn gesprekken met CDA-vicefractievoorzitter Maxime Verhagen, PvdA-leider Wouter Bos en ChristenUnie-voorman André Rouvoet. Hij spreekt met hen over de portefeuilleverdeling in het nieuwe kabinet.

Het ziet ernaar uit dat het CDA behalve het ministerie van Algemene Zaken, ook Sociale Zaken, Economische Zaken, Volksgezondheid, Buitenlandse Zaken, Justitie, Landbouw en Verkeer en Waterstaat krijgt. Ingewijden meldden dat die posten maandagavond op de tafel lagen.

De PvdA zou dan Financiën, Onderwijs, Milieu, Integratie en wijkverbetering, Ontwikkelingssamenwerking en Binnenlandse Zaken krijgen. De ChristenUnie mag de ministers leveren voor Jeugd en gezin en Defensie.

Hangijzer

Bos gaf eerder aan dat zestien ministersposten worden verdeeld: acht voor het CDA, zes voor de PvdA en twee voor de ChristenUnie. Ook zou inmiddels zijn afgesproken dat er een tiental staatssecretariaten wordt verdeeld. De verdeling van de ministerposten voor Sociale Zaken en Onderwijs blijkt een heet hangijzer in de laatste fase van de formatie, melden bronnen.

Hobbels

De formateur, die gewoonlijk minister-president wordt, zei vrijdag tijdens zijn eerste persconferentie in die functie dat hij geen hobbels meer verwacht in de laatste fase van de kabinetsformatie. Balkenende sprak de wens uit op 22 of 23 februari het nieuwe kabinet te presenteren op het bordes bij de koningin.

Zowel Bos als Rouvoet heeft in de afgelopen weken aangegeven als minister en vicepremier aan te schuiven in het nieuwe kabinet-Balkenende IV. Bos wordt genoemd als minister van Financiën en Rouvoet als bewindsman op Jeugdzaken. Verhagen zou het stokje op Buitenlandse Zaken overnemen van zijn partijgenoot Ben Bot. Europarlementariër voor het CDA Camiel Eurlings wordt eveneens genoemd voor een post.

Aboutaleb

De Amsterdamse PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb kan waarschijnlijk eveneens op een ministerspost of staatssecretariaat rekenen. Zijn partijgenote en Tweede Kamerlid Sharon Dijksma heeft meermaals te kennen gegeven beschikbaar te zijn voor een post in het nieuwe kabinet. Als ze niet in het kabinet plaatsneemt, wil ze Bos opvolgen als fractievoorzitter. Ook oud-burgermeester van Nijmegen Guusje ter Horst zou op de lijst van gegadigden staan.

De naam van ChristenUnie-senator Eimert Middelkoop zingt ook al enige tijd rond op het Binnenhof. Hij zou het ministerie van Defensie gaan leiden.

Bezetting

Wie de posten gaan bezetten is voor een groot deel nog onzeker, maar ingewijden in politiek Den Haag houden rekening met de volgende bewindslieden.

Balkenende (Algemene Zaken), Bos (Financiën), Rouvoet (Jeugd en Gezin), Piet Hein Donner (Sociale Zaken), Verhagen (Buitenlandse Zaken), Ahmed Aboutaleb (Onderwijs of Integratie en Wijkverbetering).

Ernst Hirsch Ballin (Justitie), Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken), Jacqueline Cramer (Milieu), Bert Koenders of Sharon Dijksma (Ontwikkelingssamenwerking), Camiel Eurlings (Verkeer en Waterstaat) en Gerda Verburg (Landbouw).

Staatssecretarissen

Voor VWS wordt de voormalige Rotterdamse wethouder René Smits genoemd, maar die zou ook naar Economische Zaken kunnen gaan. Voor die departementen zou ook huidig onderwijsminister Maria van der Hoeven in aanmerking komen.

De verdeling van de staatssecretarissen is nog niet duidelijk. Volgens ingewijden wordt het huidige aantal van tien losgelaten.