DEN HAAG - Scholen die hun leerlingen te weinig les geven, krijgen tot het einde van dit schooljaar de tijd orde op zaken te stellen. Doen zij dat niet, dan volgen sancties. Dat hebben minister Maria van der Hoeven en staatssecretaris Bruno Bruins van Onderwijs maandag gezegd.

De twee bewindslieden maken zich grote zorgen over het aantal lesuren dat sommige leerlingen op scholen in het voortgezet onderwijs en in het middelbaar beroepsonderwijs krijgen.

De kwaliteit van het onderwijs loopt daardoor gevaar. Bovendien voorkomen scholen die voldoende les geven dat leerlingen het onderwijs verlaten zonder een diploma.

Problemen

Volgens Van der Hoeven en Bruins heeft het middelbaar beroepsonderwijs problemen met de registratie, controle en verantwoording van de lesuren. Deze scholen moeten jaarlijks minimaal 850 uur aan les, stages en begeleiding verzorgen.

Uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs blijkt echter dat vooral scholen in het voortgezet onderwijs tekort schieten.

Minimum

Deze instellingen houden slecht rekening met studiedagen, toetsweken, vergadertijd en nationale feestdagen. Het minimum van minstens 1040 lesuren in de eerste jaren van het voortgezet onderwijs wordt daarom vaak niet gehaald.