DEN HAAG - CDA-leider en demissionair premier Jan Peter Balkenende begint maandag aan zijn opdracht als formateur. De koningin heeft hem vrijdag gevraagd zo snel mogelijk een kabinet samen te stellen van CDA, PvdA en ChristenUnie.

Balkenende gaat zich eerst bezighouden met het verdelen van de posten tussen de partijen. Hij ontvangt de fractieleiders Wouter Bos (PvdA), André Rouvoet (ChristenUnie) en voor zijn eigen partij vicefractievoorzitter Maxime Verhagen voor een gesprek hierover.

Verdeling

De verdeling van het aantal bewindslieden staat al vast. Het CDA krijgt acht ministers, de PvdA zes en de ChristenUnie twee. Ook is al afgesproken dat het CDA vijf staatssecretarissen krijgt, de PvdA vier en de ChristenUnie een.

Jeugd- en Gezinsbeleid

Verder is een aantal namen al duidelijk. Balkenende zelf wordt premier, Bos krijgt Financiën en wordt vicepremier. Rouvoet wordt ook vicepremier, hoogstwaarschijnlijk op de nieuwe post Jeugd- en Gezinsbeleid.

Aboutaleb

Vrijwel zekere kandidaten zijn: Verhagen (Buitenlandse Zaken), de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb (in het geruchtencircuit vooral genoemd voor Integratie en Wijkverbetering, maar Sociale Zaken of Onderwijs kunnen ook) en senator Eimert van Middelkoop (ChristenUnie), die in de markt is voor Defensie.

Voor de rest is het allemaal nog afwachten. Belangrijke twistpunten zijn Sociale Zaken en Milieu, ministeries die zowel door CDA als door PvdA worden begeerd.

Als de kabinetsposten verdeeld zijn, ontvangt Balkenende de kandidaten hiervoor. De formateur denkt in de tweede helft van volgende week klaar te zijn met zijn klus. Hij wil ervoor zorgen dat de PvdA-kandidaten al voor aanstaand weekend bekend zijn. De PvdA houdt dan een congres in Zwolle, waar de achterban moet instemmen met het formatieresultaat.