OLMEN - In een dierentuin in het Belgische Olmen heeft een jachtluipaard zondagavond een vrouw doodgebeten. Het slachtoffer was na sluitingstijd de kooien van de wilde dieren binnengedrongen, zo liet de politie weten.

De vrouw was een regelmatig bezoekster van de dierentuin geweest. Over de achtergrond van het incident tast de politie vooralsnog in het duister.

Het 37-jarige slachtoffer had waarschijnlijk de sleutels van de gesloten kooien. De vrouw had zich vermoedelijk verstopt om na sluitingstijd het niet-openbare gedeelte van het park te betreden, zo schrijft het Gazet van Antwerpen.

Verantwoordelijkheid

Dierenrechtenorganisatie Gaia vindt dat het dierenpark moet sluiten omdat het al langer niet aan de minimumnormen voor veiligheid en welzijn van de dieren zou voldoen. "Het loopt er al jaren de spuigaten uit. Dit incident is enorm te betreuren, maar lag in de lijn van de verwachtingen. Het is de verantwoordelijkheid van het park ervoor te zorgen dat die sleutel niet ontvreemd kan worden", aldus Gaia.

Volgens Gaia wekt de dierentuin in Olmen al jaren de indruk dat gevaarlijke roofdieren knuffelbeesten zijn. Volgens de wet is alle contact tussen dier en bezoeker verboden, maar in Olmen mogen de mensen de dieren voederen waar de verzorgers bij staan. Nog geen jaar geleden introduceerde een band er zelfs zijn nieuwe CD in de kooien van gevaarlijke dieren.

'Uitzonderlijk'

De dierentuin ontkende maandagochtend dat het park onveilig is voor bezoekers. De aanval van de dieren wordt 'uitzonderlijk' genoemd. "Het treft geen schuld", aldus de Olmense Zoo. De dieren worden niet afgemaakt, wel stopt de directie met het maken van foto's van verzorgers met roofdierwelpen en mogen bezoekers ook niet langer helpen bij het voederen van de dieren.