LISSABON - De Portugese premier José Socrates zet de liberalisering van de abortuswetgeving toch door. Hij zal het parlement hierom vragen. Dat maakte Socrates zondag bekend nadat een meerderheid van de Portugezen tijdens een referendum had ingestemd met een vrijere abortuswetsgeving.

De volksraadpleging is echter zeer waarschijnlijk niet geldig, omdat te weinig mensen hun stem hebben uitgebracht. Voor een geldige volksraadpleging is in het katholieke land een opkomst van ten minste 50 procent noodzakelijk.

Bestrijden

"De wet zal nu worden besproken en goedgekeurd in het parlement. Het is ons belang om illegale abortussen te bestrijden en we moeten een wet produceren die het resultaat van het referendum respecteert", zei de premier in een televisietoespraak.

"De mensen hebben duidelijk gesproken." Zijn socialisten hebben een meerderheid in het parlement.

Portugal heeft een van de strengste abortuswetten van Europa. Op dit moment is alleen een abortus mogelijk als het leven van de vrouw in gevaar is, de foetus ernstig is misvormd of als er sprake is van een zwangerschap door verkrachting.

In 1998 stemden de Portugezen ook al in een referendum over een liberalisatie van de abortuswetgeving. Toen stemde nog 51 procent tegen het voorstel voor een vrijere abortuswet.