HILVERSUM - De bodyscanner die de Nederlandse Antillen van het ministerie van Justitie hebben gekregen voor het opsporen van bolletjesslikkers is ongeschikt. Met het apparaat zijn de bolletjes niet goed te zien en het geeft te veel straling af. Dat zei J. Reeders, adjunct-hoofd radiologie in het SintElisabeth Hospitaal op Curaçao maandag voor het Radio 1-Journaal.

Nederland heeft de scanner aan de Antillen gegeven om daar bolletjesslikkers te kunnen betrappen zodat zij niet in het vliegtuig naar Nederland stappen. Het apparaat zou deze week op de Antillen officieel in gebruik worden genomen.

Niet nieuw

Volgens Reeders is het 95.000 euro kostende apparaat niet nieuw, maar vier tot vijf jaar oud en frequent gebruikt. De douane op de Antillen heeft er niet veel aan. De cocaïne of heroïne zit namelijk samengedrukt in aluminiumfolie en latexrubber met daartussen was.

Dat maakt de detectie moeilijk. Ook zijn bij dikke verdachten wel vier afbeeldingen nodig om alles goed na te gaan. Dat maakt het stralingsniveau onacceptabel hoog, aldus Reeders.

Halsema: kamervragen

GroenLinks-leider Halsema kondigde in dezelfde uitzending aan dat ze over de kwestie opheldering van Justitie wil. "Ik snap de frustratie van de Antillen." Ze sprak van 'hysteriepolitiek' van Nederland als het om de aanpak van bolletjesslikkers gaat.

Halsema had al eerder gezegd dat de Nederlandse overheid onevenredig veel energie steekt in de aanpak van bolletjesslikkers, omdat via deze smokkelmethode maar een klein deel van alle illegaal geïmporteerde cocaïne ons land binnenkomt.

Het ministerie van Justitie kon maandagochtend nog niet reageren, maar is bezig de zaak uit te zoeken en contact te leggen met de leverancier van de scanner.