HEERENVEEN - Sven Kramer en Ireen Wüst hebben zondag voor een uitzonderlijke prestatie gezorgd door allebei de wereldtitel allround op te eisen. In een uitverkocht Thialf bleven de twee jonge schaatsers alle concurrenten voor.

Het was voor het eerst sinds 1972 dat beide wereldtitels naar Nederland gingen. In dat jaar kregen Ard Schenk en Atje Keulen-Deelstra het goud omgehangen. Het was overigens de vierde keer ooit dat Oranje voor de dubbel zorgde. In 1967 wonnen Stien Baas-Kaiser en Kees Verkerk, drie jaar later kroonden Keulen-Deelstra en Schenk zich tot wereldkampioen.

Vooral de wijze waarop Sven Kramer de titel opeiste, was bijzonder. Na drie afstanden kon de TVM-kopman de zege nauwelijks nog ontgaan, maar de schaatser uit Oudeschoot besloot desondanks nog eens zijn uitzonderlijke kwaliteiten te tonen. Geholpen door het lagedrukgebied dat rond Heerenveen lag, klokte hij op de afsluitende 10.000 meter een tijd van 12.49,88. Een wereldrecord.

Echt mooi

"Om het zo af te sluiten is ècht mooi", sprak Kramer, die de Italiaan Enrico Fabris (2e) en teamgenoot Carl Verheijen (3e) achter zich liet. "Mentaal was dit een heel zwaar toernooi. Het is niet makkelijk als 16 miljoen mensen vinden dat je dit WK moet winnen."

Ook op de ranke schouders van Ireen Wüst rustte een zware druk tijdens het driedaagse evenement in Heerenveen. De schaatsster uit Goirle ging eveneens met een geruststellende voorsprong de laatste dag in, maar de 20-jarige gaf een maand geleden op de EK een soortgelijke marge prijs en ging het goud naar de Tsjechische Sablikova.

Vleugels

In Thialf verliep de slotafstand ditmaal wèl naar wens. In een direct duel met haar belangrijkste rivale, Anni Friesinger, kwam Wüst geen enkel moment in de problemen. "Het publiek gaf me vleugels. Toen ik aan de start stond, wist ik dat het goed zat", sprak de Brabantse.

Nadat de uitzinnige schaatsfans de overwinningen van Kramer en Wüst hadden bejubeld, gaven ze ook hun coach Gerard Kemkers een staande ovatie. Een tijdlang galmde 'Gerard bedankt' door de schaatstempel. "Dat is een heel apart gevoel", erkende de Groningse succestrainer. "Daar ga ik van genieten."

Talenten

Volgens Kemkers hebben beide talenten nog volop de mogelijkheden om te verbeteren. En dat is volgens hem maar goed ook, want de concurrentie zal zich de komende tijd nog hard ontwikkelen. Kemkers: "We moeten echt alle zeilen bijzetten om met zijn allen boven te blijven staan."

Kijkers

Ruim drie miljoen mensen hebben gekeken naar Ireen Wüst en Sven Kramer tijdens de wereldkampioenschappen. Dat blijkt maandag uit cijfers van de stichting KijkOnderzoek.

De huldigingen van de twee wereldkampioenen werd het best bekeken: bijna 3,4 miljoen kijkers. Zaterdagmiddag trokken de schaatswedstrdijen in de Thialf-hal tussen de 1,8 miljoen en 2,3 miljoen kijkers.