BAGDAD - Geavanceerde explosieven van Iraanse makelij hebben de afgelopen tweeënhalf jaar aan zeker 170 Amerikaanse militairen in Irak het leven gekost. Ruim zeshonderd militairen raakten gewond door de bommen. Dat hebben Amerikaanse defensiefunctionarissen anoniem laten weten.

De drie functionarissen spraken zondag in Bagdad met enkele journalisten. Volgens hen hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten bewijzen verzameld dat de dodelijkste bommen die opstandelingen in Irak inzetten tegen Amerikaanse militairen afkomstig zijn uit Iran. Tot op het hoogste niveau zou de Iraanse regering weet hebben van de smokkel.

Teheran zou het wapentuig exporteren naar radicale sjiitische groeperingen in Irak die ze vervolgens tegen Amerikaanse militairen gebruiken. Het gaat om zogenoemde EFP-explosieven, die zelfs in staat zijn zware Amerikaanse Abraham-tanks te vernietigen. Volgens de VS is Iran het enige land in de regio dat dergelijke specifieke antitankwapens produceert.

De 170 omgekomen militairen vormen overigens een fractie van de ruim 3100 Amerikaanse soldaten die sinds de invasie in Irak in maart 2003 zijn gesneuveld. De meeste doden zijn gevallen door aanslagen van soennitische opstandelingen. De soennieten waren onder de vroegere dictator Saddam Hussein de belangrijkste machtsfactor, de sjiieten zijn op dit moment de dominante partij.

Spanningen

De Amerikaanse beschuldigingen richting Iran komen op het moment dat de spanningen tussen beide landen steeds verder lopen. Behalve aan de vermeende Iraanse infiltratie in Irak wil de Amerikaanse regering een einde maken aan het Iraanse nucleaire programma. De VS beschuldigen Teheran ervan in het geheim te werken aan een atoombom.