TARIN KOWT - Bij een gezamenlijke actie van Nederlandse en Afghaanse troepen in Uruzgan is een Afghaanse militair om het leven gekomen. Bij de actie kwamen ook strijders om het leven. Volgens de NOS ging het om twintig doden.

Een andere Afghaanse militair en vier Afghaanse politieagenten raakten gewond. Aan Nederlandse zijde vielen geen slachtoffers. Het Afghaanse leger heeft tien vijandelijke strijders gearresteerd.

Bij de actie ten noordoosten van de provinciale hoofdstad Tarin Kowt zijn ongeveer tweehonderd militairen ingezet. Die wilden een inval doen in een hoeve waarvan was gezegd dat er bommen werden vervaardigd. Toen bij het huis werd aangeklopt, werd er door ongeveer twintig strijders op de Nederlanders en Afghanen geschoten. Er zijn geen explosieven in het huis gevonden.

Commandopost

Later werd een hoeve (qala) ontmanteld die volgens Defensie tijdens de aanval fungeerde als commandopost van de strijders en waarvandaan het vuur op de Nederlanders en Afghaanse militairen werd geleid. Apache-helikopters verleenden steun tijdens de gevechten en hebben daarbij ook geschoten.

De arrestanten zijn niet overgebracht naar het Nederlandse Kamp Holland, omdat ze zijn opgepakt door het Afghaanse leger (ANA). Zij zullen worden overgedragen aan de National Department of Security (NDS) van de Afghaanse autoriteiten.

Diplomaat

De gevangenis van de NDS is vorig jaar november bezocht door een Nederlandse diplomaat en vertegenwoordigers van de Nederlandse troepen in Uruzgan. Zij gingen toen na hoe gevangenen werden behandeld die de Nederlanders aan de Afghaanse autoriteiten hadden overgedragen.

Volgens minister Henk Kamp is toen geconstateerd dat het de gevangenen goed ging en dat de Afghanen zich hielden aan de afspraken die zij over de behandeling van gevangenen hebben gemaakt met de Nederlanders.