MÜNCHEN - De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdag hard uitgehaald naar de Verenigde Staten. Op een veiligheidsconferentie in München beschuldigde Poetin de Amerikaanse regering ervan te pogen de wereld haar wil op te leggen.

Bekijk video

Volgens de Russische leider is de Amerikaanse benadering van de relaties in de wereld "zeer gevaarlijk". De wereld is volgens hem een stuk gevaarlijker geworden door de politiek van de VS. Washington heeft zijn grenzen op bijna elk terrein overschreden, meent hij.

Poetin hekelde de Amerikaanse strategie van een unipolaire wereld met een supermacht. Dit komt maar op één ding neer, namelijk "een centrum van macht, een centrum van kracht, een centrum voor besluitvorming, een wereld van een meester, een soeverein".

Wapenrace

In "deze extreem gevaarlijke situatie" is niemand veilig volgens hem, omdat "niemand zich kan verschuilen achter het internationale recht". Amerikaanse dominantie is "rampzalig" en voedt een wapenrace "waarin steeds meer landen nucleaire wapens willen bemachtigen".

Het was de eerste keer dat een Russische president sprak op de prestigieuze jaarlijkse München Conferentie over Veiligheidsbeleid.

Poetin moet volgend jaar na twee termijnen opstappen. Waarnemers verwachten tot die tijd een assertievere buitenlandse politiek van het Kremlin.

De Amerikaanse senator Joseph Lieberman omschreef tegen de BBC de woorden van Poetin als "provocatief". Het klonk bijna als de Koude Oorlog, zei hij. "Interessant, zeer openhartig", wilde de nieuwe Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates alleen maar kwijt.

Witte Huis

Het Witte Huis liet weten "verrast en teleurgesteld" te zijn, aldus persbureau Reuters. Het verwacht niet dat het consequenties zal hebben voor de samenwerking met Rusland. Volgens een zegsman van Poetin waren de uitspraken "een uitnodiging om tot denken" aan te zetten.

Poetin riep ook op tot een wapenvrije ruimte. Militarisering van het heelal kan onvoorziene gevolgen hebben voor de mensheid en daarom wil hij snel met een ontwerpverdrag komen voor een wapenvrije ruimte. Het plan van de VS voor een raketafweersysteem, duidde hij aan als overbodig.

NAVO

Ook bekritiseerde hij de uitbreiding van de NAVO richting Rusland. Die leidt tot een verminderd wederzijds vertrouwen, meent hij. Secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer van het Atlantische bondgenootschap wees de kritiek af en noemde de rede van Poetin "teleurstellend".

Gates

Eén Koude Oorlog is meer dan genoeg zei de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates zondag in reactie op Poetins uitspraken. Gates grapte de kritiek in zijn toespraak zondag weg door te stellen dat hij als ex-spion (voormalig directeur van de CIA) nostalgisch werd van de rede van een van de sprekers (Poetin) en terugverlangde naar een minder gecompliceerde tijd. Maar de wereld is inmiddels ingewikkelder dan gedurende de Koude Oorlog.

Partnerschappen met onder meer Rusland zijn nodig om de gezamenlijke problemen zoals het islamitisch extremisme het hoofd te bieden, aldus Gates. Eén Koude Oorlog is genoeg volgens Gates. Hij zei dat hij een uitnodiging van zijn Russische collega Sergej Ivanov om Rusland te bezoeken heeft aanvaard.