SYDNEY - De Australische premier John Howard heeft zondag hard uitgehaald naar de Amerikaanse senator en presidentskandidaat Barack Obama. Zijn plannen om Amerikaanse troepen terug te trekken uit Irak zal het hele Midden-Oosten destabiliseren, meent de Australische conservatieve regeringsleider volgens de krant Sydney Morning Herald.

Een overwinning voor Obama zou rampzalig zijn voor de oorlog tegen het terrorisme. "Ik denk dat hij het bij het verkeerde eind heeft." Een terugtrekking uit Irak zou alleen maar "een aanmoediging zijn voor diegenen die het land helemaal willen destabiliseren en vernietigen", aldus Howard.

Bidden

"Als ik al-Qaeda zou leiden in Irak zou ik een rode cirkel rond maart 2008 op de kalender zetten en zou ik zo veel mogelijk bidden voor een overwinning voor niet alleen Obama maar voor de Democraten", ging Howard verder.

De Democratische senator diende kort geleden een wetsvoorstel in waarin de terugtrekking van Amerikaanse militairen uit Irak is vastgelegd. De laatste soldaat zou uiterlijk in maart 2008 weg moeten zijn.

Nederlaag

"Als Amerika zich in maart 2008 terugtrekt uit Irak kan dat alleen als gevolg van een nederlaag zijn. Als Amerika is verslagen in Irak is de hoop om ooit een oplossing te vinden voor de Palestijnse kwestie weg, zal er een enorm conflict zijn tussen sjiieten en soennieten in het hele Midden-Oosten. Saudi-Arabië en Jordanië zouden allebei gedestabiliseerd zijn", liet Howard zich ontvallen in een vraaggesprek met Nine Network.