PRISTINA - Bij een demonstratie in de Kosovaarse hoofdstad Pristina zijn zaterdag tijdens drie uren van rellen twee doden en meer dan zeventig gewonden gevallen. Dit heeft de politie in de Servische provincie zondag bekendgemaakt. Rond 2000 aanhangers van een radicale etnisch Albanese jeugdbeweging protesteerden tegen het plan van de VN-gezant Martti Ahtisaari, omdat Kosovo daarin niet volledig onafhankelijk wordt van Servië.

De oproerpolitie reageerde met traangas en rubberkogels toen de menigte stenen en flessen begon te gooien omdat hun de weg werd versperd naar het provinciaal bestuursgebouw. Van de gewonden zijn er vier ernstig aan toe. De politie arresteerde vijftien mensen. De Kosovaarse premier Agim Ceku veroordeelde het protest.

De Servische provincie Kosovo staat sinds 1999 onder bestuur van de Verenigde Naties, nadat NAVO-troepen een eind hadden gemaakt aan een campagne van het Servische leger. Van de circa twee miljoen inwoners van Kosovo is ongeveer 90 procent etnisch Albanees. Zij willen onafhankelijk worden. De regering in Belgrado verzet zich hier fel tegen.

Voorstel

Negen maanden van overleg tussen Belgrado en Pristina leverden vorig jaar niets op, waarna VN-gezant Ahtisaari met zijn eigen voorstel kwam. Hoewel hij Kosovo geen onafhankelijkheid wil geven, gunt hij de Kosovaren wel een zeer grote mate van zelfstandigheid met een eigen grondwet, vlag en volkslied, evenals het recht om lid te worden van internationale organisaties.

Definitieve gesprekken over de status van Kosovo beginnen op 21 februari. Ahtisaari verwacht dat de kwestie voor eind juni zal zijn afgerond.