SPRINGFIELD - Barack Obama wil president van de Verenigde Staten worden. Dat maakte de senator zaterdag in Springfield (Illinois) bekend. Obama wordt samen met de senator van New York, Hillary Clinton, de meeste kans toegedicht om de kandidatuur van de Democratische Partij voor de presidentsverkiezingen van november volgend jaar in de wacht te slepen.

Bekijk video

"Ik sta hier voor u vandaag om mijn kandidatuur voor het presidentschap van de Verenigde Staten in 2008 bekend te maken", zei Obama tegen een uitzinnige menigte die zijn naam scandeerde in de vrieskou.

Obama zei dat hij de VS na twee regeerperiodes van president George Bush weer op het juiste spoor wil brengen en het land weer sociaal wil maken. Ook zei hij een einde te willen maken aan het cynisme en de bittere tegenstellingen tussen Democraten en Republikeinen in de politiek. "Laten we aan het werk gaan!", zei Obama.

Burgeroorlog

Obama zei verder dat het tijd wordt dat de Amerikaanse troepen uit Irak worden teruggetrokken in een conflict dat hij "iemand anders burgeroorlog" noemde. Hij wil dat de gevechtstroepen in maart 2008 weer thuis zijn. Irak is een topissue in de campagne.

Obama was vanaf het begin tegen de Amerikaanse militaire interventie in Irak, terwijl Hillary Clinton aanvankelijk voor was.

Lincoln

De plek voor de officiële kandidaatstelling van Obama was met zorg gekozen. Voor het oude capitool waar Abraham Lincoln, de grootste Amerikaanse president tot nog toe, zijn eerste politieke schreden zette, kondigde Obama nu aan dat hij wil meedoen aan de presidentsverkiezingen van november 2008. Het historische gebouw maakt van de gelegenheid gebruik en komt met een tentoonstelling over Lincolns campagne voor de Senaat in 1858 en die voor het presidentschap van 1866.

Barack Obama is een oude bekende van de stad. Zeven jaar lang werkte hij er als senator in het congres van Illinois alvorens in 2004 de overstap naar Washington te maken. Nog geen drie jaar later begon hij er aan de opmars die hem in het Witte Huis moet brengen.