CONAKRY - Bij ongeregeldheden in het West-Afrikaanse land Guinee zijn zaterdag zeker negen mensen om het leven gekomen en tientallen gewonden gevallen.

Demonstranten protesteren in het al geruime tijd onrustige land tegen de benoeming van een vertrouweling van president Lasana Conté tot premier.

Lynchpartij

In de hoofdstad Conakry kwamen drie demonstranten om tijdens een confrontatie met leger en politie. De vooral jonge betogers hadden in delen van de Conakry barricades opgeworpen.

In de stad Kankan, 600 kilometer ten oosten van de hoofdstad, lynchte een menigte een militair nadat hij drie demonstranten had doodgeschoten. In Faranah in het midden van het land kwamen twee mensen om bij ongeregeldheden.

Autocraat

Vakbonden hebben met grote betogingen en met stakingen de president gedwongen macht af te staan aan een premier. De inmiddels 72-jarige Conté regeert sinds 1984 als autocraat. Om de protesten te beëindigen, stemde hij eind vorige maand in met de benoeming van een premier met veel bevoegdheden.

Vrijdag benoemde hij vertrouweling Eugène Camara. Zowel de vakfederatie UFDG als een verbond van oppositiepartijtjes heeft zaterdag de marionet Camara resoluut afgewezen. Het delfstofrijke Guinée heeft naar schatting acht miljoen inwoners en is zes keer zo groot als Nederland.