JAKARTA - Het aantal doden als gevolg van de overstromingen in de Indonesische hoofdstad Jakarta en omgeving is opgelopen tot tachtig. Dat heeft een woordvoerder van het crisiscentrum van de regering zaterdag laten weten.

In Jakarta kwamen 48 mensen om. De andere doden zijn gevallen in de satellietsteden Bekasi en Tangerang, aldus de zegsman. Eerder waren 55 doden gemeld.

Schoonmaak

De inwoners van Jakarta zijn zaterdag begonnen met het schoonmaken van hun huizen. Van de circa 400.000 mensen die hun woningen als gevolg van het stijgende water moesten verlaten, is circa driekwart weer huiswaarts gekeerd.

Tienduizenden huizen in de miljoenenstad zijn vervuild door modder en straatvuil dat met het water naar binnen is gestroomd. De regering heeft de mensen opgeroepen zo snel mogelijk alles schoon te maken om een uitbraak van besmettelijke ziekten te voorkomen. Vooral cholera wordt gevreesd.

Ratten

In ziekenhuizen zijn tot nu toe circa honderd mensen behandeld voor aandoeningen die direct het gevolg zijn van vervuild water, meldde een functionaris van het ministerie van Volksgezondheid zaterdag.

Drie patiënten leden aan leptospirose, een gevaarlijke infectieziekte die wordt verspreid door ratten en gepaard gaat met onder meer hoge koorts, leverontsteking en bloedingen.