LEEUWARDEN - Jacques Tichelaar wil Wouter Bos opvolgen als nieuwe fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer mits er geen vrouwelijke kandidaat is.

Dat stelde de sociaal-democraat vrijdagavond in het televisieprogramma Faktor Freed van de Friese regionale omroep.

Secondant

Bos wordt vicepremier in het nieuwe kabinet. Daardoor komt de positie van fractievoorzitter vrij. Tichelaar was secondant van Bos in de onderhandelingen met CDA en ChristenUnie over een nieuw kabinet.

Hij zei vrijdagavond niet het kabinet in te gaan. "Ik blijf in de Kamer", aldus Tichelaar. Verder zei hij voor Omrop Fryslân dat Bos zou zijn opgestapt als de PvdA niet in de regering was gekomen.

SP

Bos zelf verklaarde zaterdag in een interview in NRC Handelsblad dat hij 22 november vorig jaar op de verkiezingsavond zou zijn afgetreden als de SP groter was geworden dan de PvdA. De SP won zeventien zetels en kwam met vijfentwintig leden in de Tweede Kamer. De PvdA verloor negen zetels en heeft er nu 33.

Die uitslag viel Bos zwaar. Hij heeft de tegenvallende uitslag als een persoonlijk falen ervaren. "Ik ben niet alleen verantwoordelijk voor hoe het gegaan is, ik heb zelf ook fouten gemaakt."