HILVERSUM - Vertrekkend Eerste Kamerlid Erik Jurgens (PvdA) wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de manier waarop Nederland betrokken is geraakt bij de oorlog in Irak.

In het tv-programma Netwerk zei Jurgens vrijdagavond dat het onderzoek uitgevoerd kan worden door het Nederlands Instituut voor Oorlogs Documentatie (NIOD). Als de regering dit weigert, lijkt dat op toedekking van iets dat we niet mogen weten, aldus Jurgens.

Kabinet

Het nieuwe kabinet, met daarin de PvdA, wil geen onderzoek laten doen naar de besluitvorming rond de politieke steun die in 2003 werd gegeven aan de Amerikaanse aanval op Irak.

In de oppositie heeft de PvdA verschillende keren gevraagd om een onderzoek. Met name het CDA heeft tijdens de formatiebesprekingen een onderzoek geblokkeerd.

Congres

Jurgens, die niet herkiesbaar is in de Eerste Kamer, wees erop dat de fracties in de Eerste Kamer niet gebonden zijn aan het regeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie. De Eerste Kamer zou in een nieuwe samenstelling kunnen besluiten tot een parlementair onderzoek, aldus Jurgens.

PvdA-coryfee Klaas de Vries is het eens met Jurgens. De oud-minister zei in Pauw & Witteman dat ook hij zal aandringen op een onderzoek als hij in de Eerste Kamer komt. Of dat laatste gebeurt is aan het congres van de PvdA, dat volgende week zaterdag wordt gehouden.