SPRINGFIELD - Al dagen is de doorgaans rustige stad Springfield Illinois in rep en roer. Senator Barack Obama komt zaterdag zijn kandidatuur voor het Amerikaanse presidentschap officieel bekendmaken.

De voorbereidingen zijn in volle gang. Hekken zijn geplaatst, straten afgezet en de hulpdiensten zijn in hoogste staat van paraatheid gebracht. Winkels en horecagelegenheden openen zaterdag speciaal vroeger voor de verwachte oploop van mensen.

Opmars

Parkeergarages die normaal gesproken dicht zijn voor het publiek worden opengesteld. Bezoekers van het politieke evenement hebben het advies gekregen warme kleding aan te trekken. Het wordt zaterdag naar verwachting bitter koud met temperaturen rond de 10 graden onder nul.

Barack Obama is een oude bekende van de stad. Zeven jaar lang werkte hij er als senator in het congres van Illinois alvorens in 2004 de overstap naar Washington te maken. Nog geen drie jaar later begint hij er aan de opmars die hem in het Witte Huis moet brengen.

De plek voor de officiële kandidaatstelling is met zorg gekozen.

Lincoln

Voor het oude capitool waar Abraham Lincoln, de grootste Amerikaanse president tot nog toe, zijn eerste politieke schreden zette, zal Obama nu aankondigen dat hij wil meedoen aan de presidentsverkiezingen van november 2008.

Het historische gebouw maakt van de gelegenheid gebruik en komt met een tentoonstelling over Lincolns campagne voor de Senaat in 1858 en die voor het presidentschap van 1866.