BRUSSEL - EU-terrorismebestrijder Gijs de Vries geeft zijn functie in maart op. Als zijn mandaat dan afloopt, ambieert hij geen nieuwe termijn. Dat heeft zijn woordvoerder vrijdag bevestigd.

De Vries, voormalig staatssecretaris van Binnenlandse Zaken in het Nederlandse kabinet tussen 1998 en 2002, heeft de beslissing om "persoonlijke redenen'' genomen. Hij heeft zijn baas, de EU-buitenlandcoördinator Javier Solana, deze week ingelicht.

Strijd

De VVD-politicus was in maart 2004 door de EU-landen benoemd om de strijd tegen terrorisme te coördineren. De aanstelling in de nieuwe functie gebeurde daags na de terroristische aanslag van al Qaeda in Madrid, waarbij 191 doden vielen. De landen vreesden toen dat hun inlichtingendiensten te weinig samenwerkten.

De Vries stelde sindsdien diverse plannen op, onder meer om telefoon- en energiecentrales beter te beschermen tegen aanslagen.

Hij adviseerde ook de ministers van Justitie van de EU-landen over de vele verbeteringen die volgens hem nog nodig zijn. De VVD-er vroeg vooral om vetorechten te schrappen bij veiligheidsbesluiten, "anders blijven we vechten met een hand op de rug'', zei hij in september terugblikkend op de al Qaeda-aanslagen in de VS vijf jaar eerder.

CIA-vluchten

Het besluit om te vertrekken heeft niets te maken met het onderzoek naar de CIA-vluchten en -kampen in Europa. Het Europees Parlement bespreekt komende week de conclusies, die kritisch zijn voor De Vries.

"Het is puur toeval dat het nu samenvalt'', verzekert de woordvoerder van De Vries. "Zijn gezin is al in september teruggekeerd naar Nederland. De Vries wil zich nu bij hen voegen.''

Maaten

VVD-leider Jules Maaten in het Europees Parlement noemt het vertrek in een reactie jammer: "Ik heb de indruk dat hij het goed doet. En het is een belangrijke post voor Nederland.''

De regering-Balkenende vierde de benoeming van de Nederlander op zo'n hoge post bij de Europese Unie in 2004 als een diplomatieke overwinning.