ROTTERDAM - De Nederlandse en Duitse politie hebben woensdag twaalf verdachten van vrouwenhandel opgepakt. Justitie vermoedt dat de verdachten vrouwen gedwongen hebben tot prostitutie en hen daarbij zowel lichamelijk als psychisch hebben mishandeld.

Dat liet het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag weten.

Justitie heeft tot nu toe negentig geëxploiteerde vrouwen in beeld. Die zijn vermoedelijk in Duitsland, Nederland, Polen, Roemenië, Bulgarije en Ierland slachtoffer van deze bende geworden.

Elf van de twaalf verdachten hebben de Turkse nationaliteit. Zes verdachten werden in Nederland aangehouden. De politie doorzocht zeven woningen in Amsterdam, Vinkeveen en Assendelft. De twee hoofdverdachten zijn een 36-jarige en 41-jarige man.

Arrestatieteam

Een Nederlands arrestatieteam verleende in Duitsland bijstand bij de aanhouding van vier verdachten die met de auto op hoge snelheid onderweg waren naar het vliegveld, mogelijk om te vluchten naar Turkije. Duitsland levert de verdachten die in Duitsland zijn aangehouden binnenkort uit aan Nederland.

Prostitutie

De slachtoffers werden volgens het OM uitgebuit en waren volstrekt afhankelijk van de handelaren. Zij werden tewerkgesteld in de prostitutiegebieden van Amsterdam, Utrecht en Alkmaar. Daar moesten ze zich twaalf uur per dag, veelal onder mensonterende omstandigheden, beschikbaar stellen aan klanten, liet een woordvoerder van het OM weten. Bodyguards van de organisatie bewaakten de vrouwen.

Miljoenen

De mensenhandelaren beschikken volgens justitie over onroerend goed ter waarde van miljoenen euro's in Duitsland en Turkije.

Rechercheurs zijn donderdag naar Turkije gereisd om samen met de Turkse justitie beslag te leggen op het vermogen van de vrouwenhandelaren.

In verband met deze zaak geldt sinds woensdag verscherpt toezicht. Vrouwen die aangeven slachtoffer van mensenhandel te zijn, krijgen opvang aangeboden. Ook benadert de politie de komende tijd actief prostituees in verband met het onderzoek. Een Litouwse vrouw is inmiddels opgevangen bij de hulpverlening.