JAKARTA - De opvang van de ongeveer 250.000 mensen in het nog altijd grotendeels overstroomde Jakarta rammelt aan alle kanten. De meesten hebben nog steeds geen schoon drinkwater of ze verblijven in tentenkampen waar de hygiënische omstandigheden slecht zijn.

In verscheidene delen van de Indonesische hoofdstad waar het water was verdwenen, staat sinds vrijdag weer water in de straten door de aanhoudende regenval.

Hulporganisaties zijn steeds meer bevreesd voor de uitbraak van besmettelijke ziekten. Duizenden mensen kampen met maag- en darmstoornissen en bij een man in de stad is een hersenaandoening geconstateerd door een virusinfectie, het gevolg van blootstelling aan smerig water. Volgens The Jakarta Post zijn zeker 55 mensen gedood door de overstromingen.

Hulp

Indonesië heeft intussen van verscheidene landen hulp gekregen. Hulpgoederen en voedsel bereiken evenwel nog altijd niet alle getroffenen, zo klaagden functionarissen van hulporganisaties vrijdag.

Een zegsman van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, verklaarde dat grote groepen mensen al een week lang geen schoon water hebben gehad.

Maandag zal Unicef desinfecterende middelen verspreiden in wijken die zijn drooggevallen en waar de bewoners langzaam terugkeren.

Melkpoeder

Ook plaatst Unicef zo'n 30 waterreservoirs van 4000 liter. Daarnaast deelt het kinderfonds van de VN duizenden jerrycans met water uit en ook waterzuiveringsvloeistoffen en -tabletten.

Verder vraagt Unicef andere hulporganisaties geen melkpoeder onder de slachtoffers te verspreiden, omdat de kans dat de poeder aangelengd wordt met vies water erg groot is. Baby's kunnen daardoor ziek worden of overlijden.

Plunderaars

President Susilo Bambang Yudhoyono waarschuwde vrijdag dat tegen plunderaars die nu hun slag willen slaan in leegstaande wijken, keihard zal worden opgetreden.