AMSTERDAM - Criminele Antilliaanse jongeren worden toch teruggestuurd naar de Antillen. Demissionair minister voor Integratie Rita Verdonk (VVD) zet haar plannen door ondanks een negatief advies van de Raad van State.

Dat zei de bewindsvrouw vrijdag na afloop van de ministerraad. Ook wordt de controle op de voogdijregeling van Antilliaanse jongeren een stuk strenger.

Het gaat volgens Verdonk om 'een hele specifieke groep' van Antillianen tussen de 16 en 24 jaar die voor veel overlast zorgen. Verdonk benadrukte dat het niet gaat om welwillende eilandbewoners die bijvoorbeeld komen studeren.

Raad van State

De Raad van State adviseerde het kabinet dringend het voorstel niet naar de Tweede Kamer te sturen, omdat het in strijd zou zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ten onrechte zou onderscheid worden gemaakt tussen Nederlandse, Antilliaanse en Arubaanse burgers met de Nederlandse nationaliteit. Verdonk stelde vrijdag dat het voorstel juridisch wel degelijk houdbaar is en stuurt het voorstel daarom naar de Tweede Kamer.

Discriminerend

Eerder lieten de Antillen en Aruba weten de maatregel discriminerend te vinden. Zij stelden dat het plan indruist tegen de principes van het Statuut voor het Koninklijk der Nederlanden en de Nederlandse Grondwet. Die moeten volgens de eilanden gelijke behandeling in het gehele koninkrijk garanderen. De gemeente Amsterdam gaf ook aan tegen de wet te zijn, terwijl negentien andere steden positief reageerden.