HANOI - De Amerikaanse regering zal Vietnam voor het eerst geld geven voor de schoonmaak van een zwaar vervuilde voormalige Amerikaanse militaire basis. Daar lag onder meer het ontbladeringsmiddel Agent Orange opgeslagen tijdens de Vietnamoorlog (1959-1975).

Volgens Amerikaanse media gaat het vooralsnog om 400 duizend dollar; een bescheiden bedrag dat evenwel wordt beschouwd als een verdere stap op de weg naar verbetering van de relatie tussen beide landen.

Dioxine

Het middel, dat het uiterst giftige dioxine bevat, werd tussen 1961 en 1971 gebruikt om hele stukken jungle te strippen tijdens de oorlog. Het toxische goedje is daarna in verband gebracht met grootschalige gezondheidsproblemen in het Aziatische land, variërend van geboorteafwijkingen tot kanker. De Amerikanen betwisten al jaren dat deze problemen voortvloeien uit het sproeien van Agent Orange.

Rechtszaken

De Amerikanen hebben ook nadrukkelijk aangetekend dat de financiële bijdrage geen schuldbekentenis betekent in het slepende conflict met Vietnam over het bestrijdingsmiddel. Nog altijd lopen er rechtszaken en nog altijd zijn er onderzoeken gaande naar de gevolgen van Agent Orange in Vietnam.

Lange weg

De regering in Hanoi zei vrijdag de financiële bijdrage van Washington te verwelkomen. Het land tekende wel aan dat er nog tientallen miljoenen dollars extra nodig zullen zijn om alle dioxine en andere chemicaliën op te ruimen. "We hebben nog een lange weg te gaan", aldus Le Ke Son, de Vietnamese overheidsfunctionaris die een onderzoeksprogramma naar Agent Orange leidt in zijn land.