DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) zet het hoger beroep door tegen Jason W., een van hoofdverdachten in de Hofstadzaak. W. gaf eind januari aan van het beroep af te willen en zich neer te leggen bij de gevangenisstraf van vijftien jaar die de rechtbank hem had opgelegd.

Vrijdag liet het OM weten dat het toch een oordeel wil van het gerechtshof.

Het OM is ervan overtuigd dat Jason W. samen met zijn medeverdachten uit terroristische motieven aanslagen wilde plegen. De rechtbank achtte het terroristische oogmerk onvoldoende bewezen.

Bij het gerechtshof wil het OM proberen om W. alsnog voor terrorisme veroordeeld te krijgen. Ook is het OM het niet eens met de opgelegde straf.

Onduidelijk

W. had in eerste instantie zelf ook appel aangetekend tegen zijn veroordeling. Waarom hij dat heeft ingetrokken, is niet duidelijk.

In totaal staan zeven leden van het terreurnetwerk in hoger beroep terecht.

Mohammed B.

Middelpunt van het netwerk was Mohammed B., de man die op 2 november 2004 cineast Theo van Gogh vermoordde. Jason W. werd acht dagen later samen met Ismail A. aangehouden in een woning in het Laakkwartier in Den Haag.

Aan die arrestatie ging een urenlang beleg met zwaarbewapende eenheden vooraf, omdat W. een aantal leden van een arrestatieteam met een handgranaat had verwond. W., zoon van een Amerikaanse vader en een Nederlandse moeder, werd bij zijn aanhouding in zijn schouder geschoten.

Afgezien van Mohammed B., die schuldig werd verklaard maar geen straf kreeg opgelegd omdat hij al levenslang had voor de moord op Theo van Gogh, kreeg Jason W. van de leden van de Hofstadgroep de hoogste straf opgelegd.

De rechtbank sprak vijf verdachten helemaal vrij.