AMSTERDAM - De Amerikaanse fotograaf Spencer Platt is de winnaar van de World Press Photo 2006. Zijn foto van een groep jonge Libanezen in Zuid-Beiroet is vrijdag verkozen tot beste foto van het jaar.


Fotograaf: Spencer Platt l Libanezen rijden rond in Zuid-Beiroet

Bekijk video

De hip geklede Libanezen, met zonnebrillen en mobieltjes in hun hand, rijden in een cabriolet verdwaasd rond in een buurt die zwaar getroffen is door Israëlische bombardementen.

Platt, werkzaam bij Getty Images, maakte de foto op 15 augustus 2006. Het was de eerste dag van een staakt-het-vuren tussen Israël en de Libanese sjiitische beweging Hezbollah. Duizenden Libanezen keerden terug naar hun huizen.


Fotograaf: Akintunde Akinleye l Pijpleidingexplosie Nigeria

De jury roemde de werkwijze van de fotograaf. "Het is een foto waar je naar kan blijven kijken", aldus juryvoorzitter Michele McNally. Het heeft de complexiteit en tegenstrijdigheid van het echte leven, temidden van de chaos. Deze foto laat je verder kijken dan wat je op het eerste gezicht ziet."

Tijdens de vijftigste competitie van World Press Photo kreeg de jury 78.083 foto's ingestuurd door 4460 professionele fotografen uit 124 landen. Dat was minder dan het recordaantal inzendingen van ruim 83.000 een jaar eerder. Voor het eerst was het mogelijk om foto's via een website in te sturen.

De prijzen werden verdeeld in tien categorieën onder 58 fotografen. Onder de juryleden bevond zich dit keer ook de Nederlandse Reuters-fotograaf Jerry Lampen, die voor de wedstrijd in 2003 de eerste prijs won in de categorie 'algemeen nieuws'.


Fotograaf: Peter Schols l Zidane deelt kopstoot uit

Twee Nederlandse fotografen vielen dit jaar in de prijzen. Peter Schols (Dagblad De Limburger, GPD en Reuters) kwam als winnaar uit de bus in de categorie 'sport verhalen' met beelden van de beroemde kopstoot van de Franse voetballer Zidane tijdens de finale van het WK voetbal in Berlijn.


Fotograaf: Jeroen Oerlemans l Dode baby in Libanon

Jeroen Oerlemans (Panos Pictures) kreeg een eervolle vermelding in de categorie 'hard nieuws' met een foto van een dode baby in Libanon.

Platt ontvangt zijn prijs en een bedrag van 10.000 euro op 22 april in de Oude Kerk in Amsterdam. Van 24 april tot 17 juni zijn de winnende foto's en een selectie van het werk van Platt te zien voor het publiek. Daarna reist de tentoonstelling de wereld rond.