MIAMI - De roemruchte Amerikaanse ex-playmate en fotomodel Anna Nicole Smith is in Florida op 39-jarige leeftijd overleden. Talrijke Amerikaanse media gissen verwoed naar de mogelijke doodsoorzaak die de autoriteiten pas na de lijkschouwing bekendmaken.


Anna Nicole siert covers Playboy

Bekijk video
Bekijk video: geschokte reacties op overlijden

Er wordt veel gespeculeerd dat drugs of drank in het spel zou zijn, maar een medewerker van Smith noemde dat vrijdag nonsens. Ze had volgens hem dinsdag en woensdag enkel wat symptomen van koorts.

Indien de weduwe van oliemagnaat Howard Marshall III donderdag een natuurlijke dood stierf, kan de bekendmaking relatief snel volgen volgens de betrokken patholoog-anatoom Perper die vrijdag aan het werk is gegaan.


Anna Nicole (links) met Carmen Electra en The Osbournes

De nieuwszender CNN behandelde het plotselinge heengaan van de beroepsblondine in The Situation Room, een decor bedoeld voor de schokkendste en meest ingrijpende nieuwsgebeurtenissen van onze roerige tijd.

Misdrijf

De plaatselijke politie gaat er vooralsnog niet van uit dat een misdrijf in het spel is. Maar rechercheurs doorzochten de hotelkamer waar Smith werd gevonden en ze vertrokken volgens media met verscheidene bruine zakken vol met onderzoekswaardige spullen.

De politie liet weten dat de 39-jarige Smith bewusteloos werd aangetroffen in een hotelkamer ten noorden van Miami. Ze zou maandag naar Florida zijn gekomen voor de aanschaf van een jacht.

Haar dood komt slechts drie dagen nadat een rechter in Californië Smith had bevolen een DNA-test te laten uitvoeren voor 21 februari om uit te zoeken wie de vader is van haar in september op de Bahamas geboren dochter Dannielyn.


Anna Nicole Smith, Howard K. Stern en dochtertje Dannielyn Hope

Eén van de mannen die claimen de vader te zijn is Smiths metgezel en advocaat Howard Stern. Stern stelt ook met Smith te zijn getrouwd. Hij was wel met Smith naar Florida gereisd maar niet ter plaatse toen Smith het bewustzijn verloor, net zo min als Smith' baby. Het vaderschap wordt ook opgeëist door een man in Los Angeles, Larry Birkenhead.

Drugs

Het overlijden van de Playboyster en stripster komt slechts vijf maanden na de dood van haar 20-jarige zoon Daniel als gevolg van een overdosis drugs. Daniel werd geboren uit haar eerste huwelijk met de kok van het cafetaria waar ze werkte toen ze zeventien was, Billy Wayne Smith. Ze werd in Houston als Vickie Lynn Hogan geboren.

Ze ontpopte zich als een opvallende verschijning die gelijkenissen leek te vertonen met Amerikaanse blonde superster Marilyn Monroe die in 1962 zelfmoord pleegde. Smith sierde maar liefst vijf maal de cover van het mannenblad Playboy. In maart 1992 prijkte ze voor het eerst op de voorpagina van dit blad.


Anna Nicole en Danny DeVito tijdens basketbalwedstrijd LA Lakers's

Een jaar later schopte ze het tot playmate van het jaar, een soort Nobelprijs voor vrouwelijk schoon. In 2001 stond ze voor het laatst op de cover van het blad. In haar hoogtijdagen als zeer summier gekleed fotomodel leerde ze in de striptent waar ze optrad de stokoude oliemiljardair J. Howard Marshall kennen. In 1994 trouwde het koppel.

Nalatenschap

Veertien maanden later was Smith reeds weduwe. Een lange juridische strijd ontbrandde met de nabestaanden van Marshall die haar niet tot erfgenaam had benoemd. Smith claimde echter een deel van de nalatenschap en de strijd om Marshalls miljoenen bracht haar vorig jaar tot in het Amerikaanse Hooggerechtshof. Dat verwees de juridische strijd naar federale rechters in Californië waarmee het hof het laatste vonnis in deze slepende zaak uit Texas vernietigde.


Anna Nicole en Howard K. Stern

Dat bepaalde eerder dat Smith geen erfgename was. Het was vooral het huwelijk en de daaropvolgende zaak die Smith in de VS tot een controversieel en vaak geridiculiseerd persoon maakte.

Playboy-oprichter en uitgever Hugh Hefner heeft met droefenis kennis genomen van het overlijden. "Ze was een dierbare vriendin die veel betekende voor de Playboyfamilie en voor mij persoonlijk", aldus de uitgever.