DEN HAAG - Niet alleen landen die tegen de Europese Grondwet zijn maar ook de landen die er wel achter staan, zullen moeten bewegen. Met die woorden brak voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie donderdag in Den Haag een lans voor een nieuwe verdrag.

Barroso sprak voor het eerst in de 50-jarige geschiedenis van de EU de Nederlandse Staten Generaal toe. Eerder deze week zei hij al dat Nederland haast moet maken met het vinden van een oplossing voor de door de bevolking afgewezen Europese grondwet. Barroso ontkende donderdag dat hij daarmee de kabinetsformatie onder druk wilde zetten.

Volgens Barroso heeft Balkenende in 2004 verwachtingen gecreëerd toen hij samen met staatshoofden en regeringsleiders van 24 andere landen de tekst voor de Europese grondwet ondertekende. Een half jaar later stemden de Nederlanders in een referendum tegen de tekst. Ook de Franse bevolking keurde de grondwet af. Achttien landen hebben de tekst wel geratificeerd.

Eerder op de dag was de EU-topman met premier Jan Peter Balkenende op het Festival der Bestuurskunde in Eindhoven.

Spelregels

Balkenende zei daar dat Europa geen grondwet nodig heeft, maar snel een nieuw, eenvoudiger verdrag met duidelijke spelregels dat bestaande verdragen aanvult. Maar wat Barroso betreft moet de afgekeurde grondwet daar wel het uitgangspunt voor zijn.

In Den Haag hield hij de Kamerleden nog eens voor dat een oplossing hard nodig is om Europa een belangrijke speler in de wereld te laten zijn. Dat geldt niet alleen voor handel en energie maar ook voor vrijheid en democratie.

Besluitvorming

Een nieuw verdrag - het is Barroso om het even of je dat nu grondwet noemt of niet - moet leiden tot efficiëntere en snellere besluitvorming in de EU. Nu duurt dat soms zes jaar, terwijl dit in landen als China sneller gaat.

Maar meer Europese integratie betekent volgens hem niet dat de macht wordt gecentraliseerd in Brussel. "De EU is geen superstaat die regels oplegt aan de lidstaten. U bent de EU", zei hij tegen de parlementariërs. "We moeten niet meer regels maken als deze het leven van ondernemingen en mensen moeilijk maken."

Barroso vindt dat de nationale parlementen in alle EU-landen te weinig hebben gedaan om draagvlak bij de bevolking te creëeren voor Europa en de grondwet.