AMSTERDAM - Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie noch de Nationale Recherche heeft aanwijzingen gevonden voor een plan van Maurice de Hond om de vriendin van Michael de J., de klusjesman in de Deventer Moordzaak, te ontvoeren. Het onderzoek naar de beschuldiging wordt gestaakt, meldt het OM donderdag.

De recherche heeft voor deze conclusie een verklaring van een privédetective opgenomen. Deze zou door De Hond zijn ingeschakeld. Het Openbaar Ministerie stelt dat de verklaring geen aanknopingspunten heeft opgeleverd voor een verdenking van De Hond. Het concludeert dat er geen aanwijzingen zijn dat er ooit een plan tot ontvoering heeft bestaan. Hoe het verhaal over het ontvoeringsplan de wereld in is gekomen, kan het OM niet zeggen.

Deventer moordzaak

De Hond ziet in De J. de dader in de zogenoemde Deventer moordzaak en niet fiscalist Ernest Louwes. Hij heeft het afgelopen jaar tevergeefs materiaal gepresenteerd dat de schuld van De J. en zijn vriendin moet bewijzen. Louwes is voor de moord op de weduwe Jacqueline Wittenberg veroordeeld tot twaalf jaar cel. Wittenberg werd in 1999 met messteken om het leven gebracht in een woning in Deventer.

Maurice de Hond is donderdagavond te gast in de actualiteitenrubriek Nova.