AMSTERDAM - De sneeuw heeft donderdag niet tot noemenswaardige problemen geleid. Op wat glijpartijen en vertragingen in het openbaar vervoer na doorstond Nederland het winterse weer goed.

Bekijk video overlast
Bekijk video Schiphol
Bekijk video sneeuwpret
Bekijk video Europa


Foto: P. Lobers | Strooiwagens rijden af en aan, Middelburg

In het noorden van het land moet de avondspits nog wel rekening houden met sneeuwval en gladheid.

Weeralarm

Het KNMI heeft donderdagavond om 18.45 uur het weeralarm voor zware sneeuw ingetrokken. Sinds 16.00 uur gold het alarm al niet meer voor de zuidelijke provincies en Zuid-Holland.


Foto: Çaglayan Özdemir | Politie verwijdert sneeuwpop die weg blokkeert, Den Haag

Het weeralarm voor sneeuw dat is afgegeven, heeft er in de avondspits van donderdag voor gezorgd dat er vrijwel geen files waren. Om 17.30 uur, normaal het drukste tijdstip, stond er in totaal twaalf kilometer file op de Nederlandse wegen.


Foto: Jaap Groeneveld | Een wandeling met de hond levert in het Zuid-Hollandse Schipluiden aardige plaatjes op

Volgens de ANWB is er sprake van een laagterecord. Normaal staat er op een doordeweekse dag ongeveer 200 kilometer file. De ANWB ging eerder nog uit van een zeer zware avondspits met meer dan 350 kilometer file.

Strooien

Volgens een woordvoerder van de ANWB heeft het frequent strooien en een stijgende temperatuur ertoe geleid dat er in de avondspits nauwelijks problemen waren op de wegen. Ook zijn veel mensen eerder naar huis gegaan of thuis gebleven.


Foto: Jan-Willem Kempeneers | Het aantal ongelukken was hetzelfde als op een normale dag

Het KLPD telde tot 17.00 uur in totaal 68 ongevallen op de rijkswegen. Dat is hetzelfde aantal als op een reguliere dag. Volgens een woordvoerder anticipeerden automobilisten goed op de sneeuw, hielden afstand en bleven rechts rijden.

Schade

De Verzekeraarshulpdienst (VHD) kreeg donderdag in totaal 650 schademeldingen na ongevallen in het verkeer. Dat is anderhalf keer zoveel als op een normale dag. Een woordvoerder van de VHD sprak van een 'lichte verhoging'.

Het aantal ongelukken waarbij vrachtwagens waren betrokken was donderdag zelfs minder groot dan normaal.

De VHD denkt dat bestuurders de sneeuwwaarschuwing ter harte hebben genomen en hun rijgedrag hebben aangepast. Ook bleven grote ongevallen uit door frequent strooien en sneeuwschuiven. De VHD heeft donderdag geen meldingen ontvangen van problemen met daken of goten door sneeuw.

NS

De Nederlandse Spoorwegen hebben treinreizigers aangeraden voor 16.00 uur de trein terug naar huis te pakken. Het aantal treinen werd vanwege de weersomstandigheden gehalveerd. Veel mensen gaven volgens de NS gehoor aan de oproep.


Foto: Cord Beckman | Aantal treinen gehalveerd

Luchthaven Schiphol heeft donderdag 750 bedden laten aanrukken om gestrande reizigers nachtelijke opvang te bieden. Het vliegveld verwacht dat veel mensen donderdagavond hun aansluitende vlucht missen nadat zij zijn geland op Schiphol.


Foto: Claire Droppert | De vier Leeuwenbrug, Wijnhaven Rotterdam

Een woordvoerder verwacht dat meer dan zevenhonderd mensen stranden door de vertragingen. "Je hoeft maar heel kort vertraging te hebben om je aansluiting te missen", aldus de zegsman. Op Schiphol zijn slechts twee banen open.

Schiphol werkt al de gehele dag met slechts een landings- en een startbaan. "We lopen wat vertraging op omdat de vertrekkende vliegtuigen ontdaan moeten worden van een ijslaagje voordat ze kunnen opstijgen. Maar dat is te overzien."

De woordvoerster verwacht in de loop van de avond weer gebruik te kunnen gaan maken van het normale vliegschema.


Foto: Kevin Vervoort | Strooiwagens hebben handen vol aan sneeuw, Roosendaal