ALMELO - De raad van toezicht van Ziekenhuisgroep Twente is met onmiddellijke ingang opgestapt. Aanleiding is een rapport over de brand in een operatiekamer in het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo in september, waardoor een patiënte overleed. De Ziekenhuisgroep heeft dat donderdag laten weten.

Volgens de onderzoekscommissie is het aannemelijk dat de patiënte die tijdens de brand op de operatiekamer overleed, door verstikking om het leven is gekomen.

Voorzitter van de raad van bestuur Van Alphen spreekt in een reactie van harde, maar terechte conclusies over de veiligheidscultuur die binnen het Twenteborg Ziekenhuis bestond.

Getraind

Zo bleek dat de medewerkers van het ziekenhuis niet waren getraind voor brandbestrijding. Ook was het onderhoud aan de anesthesiezuilen in de operatiekamer onvoldoende.

Het Twenteborg Ziekenhuis neemt de aanbevelingen van de onderzoekscommissie over. Zo is een start gemaakt met veiligheidstrainingen voor alle medewerkers. Het merendeel van de operatiekamers is inmiddels gerenoveerd.

Aandacht

Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen hebben de ziekenhuizen de laatste tijd al veel meer aandacht voor veiligheid.

De vereniging roept haar leden op om het rapport over het Twenteborg Ziekenhuis ter harte te nemen en waar nodig de situatie te verbeteren.

Apparatuur

De Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) zei na het incident dat het met de apparatuur in operatiekamers vaak slecht is gesteld. Een woordvoerder van de NVZ zegt daar geen beeld van te hebben.