ROTTERDAM - Een grote opslagloods met electrotechnische materialen van het bedrijf Idetrading aan de Driemanssteeweg in Rotterdam is zaterdag door brand verloren gegaan. De brandweer was weliswaar snel ter plaatse maar er was in de omgeving eerst niet voldoende bluswater.

De brandweer had dan ook een extra pomp nodig zodat water van verder weg kon worden aangevoerd, aldus een woordvoerder van de brandweer zaterdagmiddag.

Stank

De brand veroorzaakte veel stank. In een groot deel van Rotterdam was die te ruiken. Er kwamen tientallen klachten binnen bij de DCMR Milieudienst Rijnmond. Die is ook ter plaatse om metingen te verrichten, maar gevaarlijk zijn de rookgassen niet.

Aan het begin van de avond ebden de klachten weg, maar de brandweer verwacht dat de stank in de loop van de avond weer zal toenemen als de blusactiviteiten op de loods geconcentreerd worden. De brand kan nog uren duren.

De brand brak even na 13.00 uur uit, door nog onbekende oorzaak. Ongeveer tegelijkertijd gingen het inbraakalarm en brandalarm af, maar het inbraakalarm kan ook door de brand afgegaan zijn, aldus een woordvoerder van de politie. In het pand werd op dat moment niet gewerkt.

Onvoldoende bluswater

De brandweer en politie waren snel ter plaatse maar omdat de brand zo hevig was, bleken de aansluitingen voor bluswater in de omgeving onvoldoende. Met een extra dompelpomp kon met lange slangen meer bluswater aangevoerd worden. Rond half vier was er wel voldoende water. De brandweer verwachtte dan ook het kantoorpand van Idetrading te kunnen behouden, hoewel dat veel rook- en watershade opliep. Computers met bedrijfsgegevens konden wel uit het kantoor gered worden.

De brandweer concentreerde zich aan het begin van de avond nog steeds voornamelijk op het nat houden van aangrenzende bedrijven. Die staan weliswaar op enige meters afstand van de loods maar de hitte daarvan is zo hevig dat aangrenzende panden reëel gevaar lopen, aldus de woordvoerder van de politie. Als de achtermuur van de loods inklapt, hoopt de brandweer dichter bij de vuurhaarden te kunnen komen.

Miljoenen euro's schade

In de loods zijn elektrotechnische materialen, kabels, verpakkingsmateriaal en veel artikelen van plastic opgeslagen. Er liggen onder andere 300.000 gevarendriehoeken voor auto's. "En als dat plastic brandt, dan gaat het stinken." Van de inhoud van de loods zal niets meer van over zijn als de brand eindelijk geblust is, aldus de politiewoordvoerder. De schade zal dan ook zeker in de miljoenen euro's lopen.