MEKKA - De rivaliserende Palestijnse partijen Hamas en Fatah zijn het donderdag in het Saudische Mekka eens geworden over de vorming van een regering van nationale eenheid. Eerder bereikten ze al een akkoord over verdeling van de ministersposten.

Onafhankelijke technocraten zullen de drie belangrijkste ministersposten bezetten. In het Al-Safa paleis in Mekka tekenden de Palestijnse president Mahmoud Abbas van Fatah en de politiek leider Khaled Meshaal van Hamas het akkoord, zo berichtte de Arabische nieuwszender al-Jazeera. De overeenkomst kwam na twee dagen van intensieve onderhandelingen onder auspiciën van de Saudische koning Abdullah tot stand.

Het akkoord moet een eind maken aan de broedertwist die sinds december in de Gazastrook zeker negentig Palestijnen, vooral burgers, het leven heeft gekost. Daarnaast hopen de partijen dat de vorming van een regering van nationale eenheid een eind zal maken aan de financiële boycot van de Palestijnse regering door het Westen.

Hamas en Fatah zijn het volgens bronnen over eens dat de partijloze oud-minister van Cultuur Ziad Abu Amr minister van Buitenlandse Zaken wordt en dat de eveneens partijloze Salam Fayyad minister van Financiën wordt. Fayyad heeft de post eerder bekleed. Het is nog niet bekend wie op Binnenlandse Zakenkomt. Ismail Haniyah blijft premier.