PEKING - In de Chinese hoofdstad Peking zijn donderdag gesprekken over het mogelijk beëindigen van het omstreden Noord-Koreaanse nucleaire programma begonnen. De voortekenen lijken gunstig. Pyongyang is naar verluidt bereid concessies te doen in ruil voor omvangrijke olieleveranties en de bouw van een lichtwaterreactor.

Kim Kye Gwan, leider van de Noord-Koreaanse delegatie, zei tegen het Japanse persbureau Kyodo dat hij positief noch pessimistisch over het overleg is. Hij voegde eraan toe dat veel afhangt van de Verenigde Staten. Kim zei dat het voor het slagen van de onderhandelingen van groot belang is dat Washington zijn vijandige houding tegen het bewind in Pyongyang laat varen.

Het stalinistische land, dat vorig jaar een atoomproef hield, zou ook bereid zijn internationale atoominspecteurs weer toe te laten. De Verenigde Staten hebben geschermd met het afbouwen van de handelsbarrières en het land te schrappen van de lijst van regimes die het terrorisme steunen. Aan de gesprekken nemen naast Noord-Korea en de VS ook China, Rusland, Japan en Zuid-Korea deel.