AMSTERDAM - Prins Bernhard zal de boete van 300 euro betalen die een politierechter vrijdag oplegde aan Albert Heijn-medewerker Simon Lindeman. Lindeman kreeg de straf om dat hij een overvaller op een te gewelddadige manier zou hebben overmeesterd.

"Gezegd is gezegd", zegt de prins volgens De Telegraaf van zaterdag. "Ik ben een man van mijn woord", zo zegt de 91-jarige prins. Hij zegde eind oktober toe een eventuele boete te zullen betalen, omdat hij het 'schandalig' vond dat de twee AH-medewerkers vervolgd zouden worden omdat zij opkwamen voor hun eigen winkel.

Lindeman en zijn collega Lucas Porsius achterhaalden eind augustus Clifton H., die even daarvoor met een mes een caissière had bedreigd. Hij maakte haar 540 euro afhandig. Bij de overmeestering gaf Lindeman H. een klap, waardoor deze zijn neus brak. H. werd voor de overval tot zes maanden cel veroordeeld. Porsius werd vrijgesproken. Lindeman kreeg naast de boete een werkstraf van 60 uur, en nog eens een van 45 uur omdat hij nog een voorwaardelijk straf uit had staan.