AMSTERDAM - Een proef onder driehonderd jongere autobezitters met een zwarte doos in de auto van wie het rijgedrag wordt gevolgd via een satellietverbinding begint over enkele weken. Als de proef slaagt, wordt de zwarte doos mogelijk verplicht voor alle automobilisten en kunnen de premies flink omlaag. Dat stellen zes verzekeraars donderdag in De Telegraaf.

De proef met het 'kilometerverzekeren' moet de jongeren tot veiliger rijgedrag dwingen. Wie voorzichtiger of minder rijdt of in een rustige streek woont, gaat als de proef slaagt een lagere premie betalen.

"Jongeren rijden weinig, maar met veel meer risico. We denken dat het psychologisch effect van het meekijken via de zwarte doos tot veiliger rijgedrag leidt", zegt een woordvoerder van Proteq, dat met RVS, Unigarant, Nationale-Nederlanden, London Verzekeringen en Interpolis samenwerkt.

Jaarpremie

De verzekeraars hebben de proef jarenlang voorbereid. Zij voorspellen kortingen tot 'enkele honderden euro's'. De gemiddelde jaarpremie is momenteel zeshonderd euro, schrijft de krant, hoewel jongeren gemiddeld tweehonderd euro meer betalen.

Randstadbewoners moeten vanwege de extra risico's op de weg meer premie opbrengen, zegt Daan van Egeraat van de Stichting ter Ontwikkeling van Kilometerverzekeringen in het ochtendblad. "Als de politiek rekeningrijden verplicht stelt, is deze vorm snel uitvoerbaar."

Het nieuwe kabinet heeft aangekondigd deze regeerperiode een kilometerheffing te willen invoeren.