GRONINGEN - Een groep inwoners van Nieuweschans wil een standbeeld oprichten ter nagedachtenis aan Rowena Rikkers. Het standbeeld moet een symbool worden van alle verwaarloosde en mishandelde kinderen ter wereld.

Rikkers werd bekend als 'het meisje van Nulde' nadat lichaamsdelen van haar op het strand van Nulde werden gevonden. Het gezicht van het kind werd gereconstrueerd om de identiteit te achterhalen.

Het 4-jarige meisje werd in de zomer van 2001 vermoord en in stukken gehakt, vermoedelijk door de vriend van haar moeder. De man en de vrouw hoorden deze week forse celstraffen tegen zich eisen.

Kunstenaars Toos Hagenaars uit Winschoten denkt op dit moment na over een ontwerp voor het standbeeld. Vermoedelijk wordt het een beeld van een meisje, omringd door allemaal sprookjesfiguren.

De initiatiefnemers hopen het standbeeld neer te kunnen zetten in Utrecht en willen het betalen met giften. Zij zijn inmiddels begonnen met inzamelen. In een later stadium hopen de ze bij het standbeeld een stiltecentrum tegen zinloos geweld te openen. Dat heeft woordvoerder S. van 't Goor zaterdag bevestigd.