AMSTERDAM - Het gebied met sneeuwval dat donderdag over Nederland trekt, lag rond 16.00 uur ten noorden van de grote rivieren. In het zuiden van Nederland was de sneeuwval 's middags voorbij en dooide het licht. Dat meldde het KNMI donderdagmiddag.


Foto: Chris Heijmans l NS-medewerker strooit met zout op station Amsterdam Zuid WTC

Bekijk weerjournaal

Ook in het noorden en midden van Nederland is de intensiteit van de sneeuwval aan het afnemen. De overlast voor het verkeer houdt echter voorlopig nog aan.

Rijkswaterstaat heeft mensen die niet dringend de weg op hoeven geadviseerd thuis te blijven. Volgens de organisatie moeten mensen die wel de auto instappen hun snelheid aanpassen en rekening houden met langere reistijden.


Foto: Wim van Oostrom l Fietsers trotseren sneeuw in Hengelo

Rond Amsterdam en Utrecht zijn na het middaguur files ontstaan. Volgens de ANWB gaat het vermoedelijk om mensen die de avondspits willen ontlopen. Rond drie uur stond er zo'n 115 kilometer in totaal. Verwacht wordt dat er in de avondspits veel files zullen ontstaan door gladheid.


Foto: Sophie Krale l Sneeuw in Woudrichem

Het KLPD telde tot het middaguur 43 ongelukken op de snelwegen. Dat is volgens een woordvoerder niet veel meer dan op een andere dag. In twee gevallen raakte ook een persoon licht gewond.

Zeeland

In Zeeland hadden zich tot halverwege de dag zo'n achttien ongevallen voor gedaan die veroorzaakt werden door sneeuw en gladheid. In Limburg sprak de politie van "weinig grote problemen."


Foto: E.A. Hamoen l Sneeuwpret in Elst

Op de kleinere wegen was het glad en daar deden zich "enkele ongevallen" voor. In totaal deden zich in de provincie 32 ongevallen voor. Dat is niet noemenswaardig meer dan op andere dagen, volgens de politie.

Glijpartijen

In Gelderland waren zo'n twintig ongevallen die met name door glijpartijen veroorzaakt werden. Hierbij vielen geen gewonden. In Zelhem belandde een auto op de kop in de sloot. Hierbij raakte een persoon gewond.

In heuvelachtig gebied waren op sommige B-wegen hellingen glad geworden door opgevroren sneeuw. Daardoor konden soms auto's niet meer verder. Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan rechts te blijven rijden. Zo blijft de rechterrijstrook goed begaanbaar en sneeuw- en ijsvrij, aldus een woordvoerder.


Foto: Jordy Hout l Winterse neerslag in Bergen op Zoom

Risico's

EVO en TLN, belangenorganisaties voor het wegtransport, adviseren eveneens vrachtwagenchauffeurs niet in te halen waar het sneeuwt. Ook wordt de chauffeurs gevraagd een parkeerplaats op te zoeken op het moment dat de risico's van doorrijden te groot zijn.


Foto: Krista Souverijn l Kind geniet van sneeuw in Katwijk

Volgens Rijkswaterstaat deden zich in de loop van ochtend op de snelwegen geen grote problemen voor. "Het lijkt erop dat mensen zich goed aanpassen."


Foto: Roza l Kinderen van school 't Palet Vlaardingen hebben sneeuwplezier

De organisatie heeft afgelopen nacht volop gestrooid en zal dat in de loop van de dag blijven doen. Sneeuwschuivers staan klaar om rijstroken weer sneeuwvrij te maken.


Foto: Jan Hendrik Vink l Forenzen volgen advies NS op en gaan eerder naar huis, Den Haag Hollands Spoor

Rover, de belangenorganisatie van reizigers in het openbaar vervoer, is overspoeld met klachten over het uitvallen van de intercity Eindhoven-Utrecht-Schiphol in de ochtendspits. Dat meldde woordvoerder Rikus Spithorst van Rover donderdagmiddag.

Dienstregeling

"NS had gezegd dat de treinen tot 9.00 uur volgens dienstregeling zouden rijden. Die afspraak blijkt te zijn geschonden", aldus Spithorst. Rover heeft NS inmiddels om opheldering gevraagd.

Een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen erkent dat er iets mis is gegaan. "Deze beslissing is genomen nadat we het persbericht over de aanpassing van de dienstregeling hadden verspreid. We gaan dit nog verder uitzoeken".

Op het spoor tussen Eindhoven en Amsterdam Bijlmer rijden normaal gesproken vier intercity's per uur. Donderdagmorgen waren dat er twee, hetgeen leidde tot grote drukte in de twee intercitytreinen die wel reden en in de stoptreinen op het traject.

Treinen

ProRail en de NS besloten woensdagavond al donderdag minder treinen in te zetten op de drukst bereden routes in vooral de Randstad.

Door minder treinen te laten rijden hopen de vervoerders de doorstroming op het spoor op gang te houden. De NS zette extra personeel in op de stations. ProRail had extra locomotieven klaarstaan om treinen weg te slepen, mochten die stranden door de sneeuw.

Schiphol

Op luchthaven Schiphol konden vanaf half elf maximaal dertig toestellen per uur landen. Normaal zijn dat er zestig tot zeventig per uur. De Luchtverkeersleiding verwacht dat reizigers van en naar Schiphol te maken kunnen krijgen met vertragingen.


Foto: Joris van Boven l Dik pak sneeuw in Veghel

Meerdere scholen in het westen van het land sloten eerder hun deuren wegens de sneeuwval. Op deze manier willen zij voorkomen dat leerlingen later op de dag in moeilijkheden komen.

Het is de derde keer dit jaar dat het KNMI een weeralarm afgeeft. In de tweede week van januari werd een alarm gegeven voor zware windstoten.

Een week later werd een weer- en verkeersalarm gegeven voor een storm aan de kust en zware windstoten in het binnenland. Bij de tweede storm kwamen zeven mensen om het leven en liep de schade in de honderden miljoenen euro's.

Instortingsgevaar

Het Verbond van Verzekeraars waarschuwt beheerders van gebouwen platte daken bij zware sneeuwval extra te controleren en schoon te maken. De afgelopen jaren ontstond er veel schade als gevolg van daken die instortten na zware sneeuwval.


Foto: Willem Hoogland l Sneeuw slaat Kinderdijk niet over