DE BILT - Het KNMI heeft woensdag een weeralarm afgegeven voor donderdag wegens hevige sneeuwval. Vanaf het zuiden zal een sneeuwgebied naar het noorden trekken.

Tijdens de avondspits zal de hevigste sneeuwval zijn, zo voorspelt het weerinstituut. Met name het midden van het land zal dan heel veel overlast ondervinden, maar ook in de rest van Nederland zal het dan sneeuwen.

Het KNMI denkt dat er tussen de 5 en 10 centimeter aan sneeuw kan vallen. De eerste sneeuwvlokken zullen in de loop van de ochtend in het zuiden van Nederland vallen. Het weerinstituut verwacht niet dat de ochtendspits grote problemen zal ondervinden.

"Misschien dat het zuiden iets heeft, maar de grootste sneeuwval komt later op de dag", aldus een woordvoerder.

Langdurig

Omdat het sneeuwfront zich traag beweegt, kan het "een landurige zaak worden", aldus de woordvoerder. Donderdag is een dag van sneeuw. Naar verwachting is de sneeuwpret vrijdag weer voorbij als een gebied met warme lucht over Nederland trekt.

Treinen

In verband met de verwachte barre weersomstandigheden zetten de NS en ProRail donderdag na de ochtendspits minder treinen in op de drukstbereden routes in de Randstad. Een woordvoerder van ProRail heeft dat woensdagavond gezegd. De aangepaste dienstregeling duurt tot na de avondspits.

Het besluit om de dienst uit te dunnen viel na overleg tussen de organisaties die zich met het spoor bezighouden. Door minder treinen te laten rijden, hopen de vervoerders de doorstroming op het spoor op gang te houden. Er worden verder meer storingsploegen stand-by gehouden en meer personeel ingezet op de stations.