AMSTERDAM - In de hoofdstad is Leefbaar Nederland Amsterdam (LNA) opgericht. De partij heeft nog geen kandidatenlijst of programma. De partij komt 11 december voor het eerst bij elkaar. Volgens een in opdracht van de lokale zender AT5 gehouden onderzoek is er wel degelijk ruimte voor deze partij.

Voor 20 procent van de Amsterdammers is stemmen op Leefbaar Nederland Amsterdam een serieuze optie, aldus J. Slot van het gemeentelijk bureau Onderzoek en Statistiek donderdag op AT5. Op basis daarvan zou de partij even groot kunnen worden als D66 en de SP, die momenteel elk drie zetels hebben in de gemeenteraad.

Hoewel er nog geen verkiezingsprogramma bestaat, kondigde J. Jellema van de LNA aan dat zijn partij zich in elk geval wil bezighouden met het aantal ambtenaren in de stad. "We willen kijken hoeveel ambtenaren er zijn en hoeveel er effectief worden ingezet."

Overigens kende de hoofdstad al een Leefbaar Amsterdam, een erg rechtse partij in stadsdeel Oud-West. Jellema heeft gekeken of samenwerking mogelijk was, maar dat bleek niet te kunnen. Daarop is gekozen voor de naam Leefbaar Nederland Amsterdam.

Die naam wekt de indruk dat de partij van Jellema een officiële afdeling is van het Leefbaar Nederland van Jan Nagel, dat meedoet aan de Tweede-Kamerverkiezingen volgend jaar. Nagels woordvoerder noemt dat vervelend. "Maar we kunnen het niet verbieden." Hij benadrukt dat lokale partijen zich ook niet bij Leefbaar Nederland aan kúnnen sluiten. "Dat past niet in onze filosofie dat lokale partijen volledig onafhankelijk moeten zijn."

/NIEUWSLeefbaar Nederland kiest Fortuyn als lijsttrekker