AMSTERDAM - De politie van Amsterdam heeft de afgelopen dagen vijf jongens van 14 tot 19 jaar opgepakt in verband met twee straatroven op homo's. Zij hadden het in oktober op homo's gemunt in het park De Oeverlanden, een bekende homo-ontmoetingsplaats in het zuidwesten van Amsterdam.

Een beroving vond plaats op de avond van 25 oktober, waarbij het slachtoffer met pepperspray werd bespoten. Bij de tweede roof twee dagen later wisten de daders onder bedreiging van een vuurwapen geld buit te maken. De jeugdige verdachten hebben nog een aantal berovingen bekend rond die tijd, waarbij ze zich ook richtten op homo's in De Oeverlanden.

Homonetwerk

De politie kwam de verdachten op het spoor na tips van kijkers van het opsporingsprogramma Ter Plaatse op de regionale zender RTV Noord-Holland. De politie vraagt slachtoffers en getuigen van de andere berovingen zich te melden via het Homonetwerk van de Amsterdamse politie. Homoseksuele agenten staan aangevers te woord omdat die moeite kunnen hebben zich te melden.

Een week geleden meldden zich bij de politie van Amsterdam acht jongeren in verband met een ander incident in De Oeverlanden. Zij zouden betrokken zijn bij de mishandeling van een homoseksuele man in juli, die op de cruiseplek zwaargewond raakte. De jongeren van 16 tot 21 jaar kwamen boetedoening doen nadat de kwestie eveneens aan de orde was geweest in het tv-programma Ter Plaatse en aandacht kreeg op het weblog Geenstijl.nl.