BRUSSEL - De invoering van het Belgische wegenvignet wordt zo goed als zeker een jaar uitgesteld. De Vlaamse regering gaat de plannen eerst voorleggen aan de Europese Unie, zo is woensdag bekendgemaakt. Bovendien moet de Vlaamse verkeersbelasting nog hervormd worden.

De Vlaamse minister-president Yves Leterme gaat binnenkort met premier Jan Peter Balkenende praten over het vignet. Ook hoopt hij dan te komen tot een goede afwikkeling over het dossier van de IJzeren Rijn, zo zei hij woensdag in het Vlaamse parlement.

Tijd

De liberale minister van Financiën Dirk van Mechelen vind januari 2009 een realistischer datum is voor invoering van het wegenvignet. Daarmee week hij af van het standpunt van de socialistische minister van Mobiliteit Kathleen van Brempt, die tot nog toe steeds vasthield aan 1 januari 2008. Uiteindelijk werden ze het er over eens meer tijd te nemen voor de invoering.

Wallonië is nog wel van plan om het wegenvignet in 2008 in te voeren. Dat zei het kabinet van de Waalse minister van Financiën Michel Daerden woensdagavond in een reactie op de Vlaamse plannen voor uitstel, meldde het Belgische persbureau Belga.

Het wegenvignet heeft tot fel protest in Nederland geleid omdat de Belgische automobilist de zestig euro voor het vignet terugkrijgt via de wegenbelasting, maar buitenlandse automobilisten niet.

Kilometerheffing

Minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat zei dinsdag dat Belgen en andere buitenlanders mogelijk niet hoeven mee te betalen als Nederland de kilometerheffing invoert. Dan moet België wel afzien van het wegenvignet. Het nieuwe Nederlandse kabinet wil de kilometerheffing nog al deze kabinetsperiode gefaseerd invoeren.

Minister Peijs is fel tegen de Belgische plannen voor het wegenvignet. Ze vindt dat Europa het wegenvignet niet kan accepteren. "België heeft met Brussel wel de hoofdstad van Europa binnen zijn grenzen. Die stad moet toegankelijk blijven voor buitenlanders", zei Peijs dinsdagavond. "En je kunt toch echt niet zeggen dat het alleen Nederlanders zijn die de Belgische wegen kapot rijden."

Twijfels

CDA-Europarlementariër Corien Wortmann is zeer tevreden met het uitstel. Volgens haar betekent dat dat er in de Vlaamse en federale Belgische regering grote twijfels leven over de invoering van het vignet. "Ze beseffen dat ze juridisch zwak staan als alleen buitenlanders moeten betalen."