AMSTERDAM - De Amsterdamse loco-burgemeester en wethouder Lodewijk Asscher (Financiën en Economische Zaken) zal Ahmed Aboutaleb vervangen als hij naar Den Haag vertrekt. Hij doet dat totdat er een opvolger voor hem is gevonden.

Het is een standaardregeling dat er een vervanger is als iemand uit het college vertrekt, aldus fractieleider Manon van der Garde van de PvdA in Amsterdam woensdag. Ze benadrukt dat ze zelf nog niet van Aboutaleb of iemand anders heeft gehoord dat hij naar Den Haag gaat.

Integratie

PvdA-leider Wouter Bos heeft eerder laten weten dat wethouder Aboutaleb kan rekenen op een plek in het nieuwe kabinet. Hij maakt kans op de ministerspost Integratie en Volkshuisvesting.

De PvdA-fractie in Amsterdam zal zich buigen over de opvolger van Aboutaleb als diens benoeming definitief is. "Dan gaan we de procedure vaststellen en praten over mogelijke kandidaten", aldus Van der Garde. Ze noemt het nog voorbarig nu al te noemen welke personen de PvdA op het oog heeft. "We hebben nog steeds de ijdele hoop dat Aboutaleb in Amsterdam blijft."