AMSTERDAM - De fundering van de Coentunnel onder het Noordzeekanaal tussen Amsterdam en Zaandam verkeert in slechte staat. Dat heeft een woordvoerder van Rijkswaterstaat woensdag gezegd. Vorig jaar werd ontdekt dat funderingspalen aan de noordzijde van de tunnel zijn afgebroken.

Deze week worden voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd voor herstelwerkzaamheden. Het verkeer heeft daar weinig last van, zegt de woordvoerder. Tijdens drie weekeinden in maart en april is de tunnel grotendeels dicht. De wanden van de tunnel worden dan verzwaard.

De veertig jaar oude tunnel is volgens Rijkswaterstaat op dit moment veilig, maar de veiligheid kan op termijn in gevaar komen als er niets aan de fundering wordt gedaan. Met de verzwaring kan de Coentunnel volgens Rijkswaterstaat nog enkele decennia mee.

Aan de zuidzijde van de tunnel speelt het probleem niet. Deze kant van de tunnel is niet op heipalen gebouwd, maar rust op een stevige ondergrond. De noordelijke mond van de tunnel rust op heipalen in veengrond.