DEN HAAG - PvdA-leider Wouter Bos zal toetreden tot het kabinet. Dit heeft hij dinsdag gezegd, nadat zijn fractie had ingestemd met het regeerakkoord.

Bos zei tijdens de verkiezingscampagne dat hij fractievoorzitter wilde blijven, als mocht blijken dat hij geen premier zou kunnen worden. Daarna is vanuit de PvdA druk op Bos uitgeoefend om vicepremier en minister van Financiën te worden.

Bos zei dat zijn besluit om toe te treden tot het kabinet "te verdedigen is in het licht van wat het nieuwe kabinet gaat doen." Hij zei dat het nieuwe kabinet "oog heeft voor de sociale problemen, draagvlak zoekt en het milieuprobleem niet voor zich uitschuift."

Bos wilde niet zeggen welke post hij gaat innemen in het nieuwe kabinet.

Rouvoet

Huidig fractieleider André Rouvoet van de ChristenUnie treedt ook toe tot het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie. Dat heeft hij dinsdagavond gezegd. Rouvoet wordt naast PvdA-leider Wouter Bos vicepremier.

Mede-onderhandelaar Arie Slob zal Rouvoet waarschijnlijk opvolgen als fractieleider. Hij heeft zich dinsdagavond als enige kandidaat gesteld. Binnenkort wordt het definitieve besluit genomen.